miercuri, 3 iulie 2013

Alegerea verighetelor - aur, platină sau titan?

Să fie aur alb sau galben? Să fie platină sau paladiu? Verigheta se presupune că o alegi pentru toată viaţa, aşa că trebuie să fie dintr-un material cât mai rezistent.
Dar şi preţul contează, nu-i aşa?

Aur alb sau aur galben?

Că e alb sau galben, aurul e la fel de preţios. Culoarea diferă din cauza procesului de producţie. Aurul pur este prea „moale” ca să fie folosit în industria bijuteriilor, aşa că este combinat cu alte metale, care îi dau rezistenţă, dar îi păstrează frumuseţea. Verighetele din aur galben conţin, pe lângă metalul preţios, şi cupru sau zinc, metale colorate. Pe când verighetele din aur alb conţin zinc, nichel sau paladiu, metale albe.

Indiferent de culoare, verighetele conţin aceeaşi cantitate de aur. De exemplu, aurul alb de 18 karate şi aurul galben de 18 karate contin tot 75% aur pur. În plus, aurul alb poate să fie „învelit” într-un strat subţire de rodiu, un metal argintiu, strălucitor care dă verighetei mai mult luciu.  

Rodiul este un metal rezistent, dar după ani de purtare, ar putea să se tocească un pic, lăsând să se vadă aurul alb de dedesubt, care este mai puţin lucios. Oricum, unele magazine de bijuterii pot să refacă, la cerere, stratul de rodiu, când este cazul.

Platină sau paladiu?

Verighetele din platină sunt preferatele cuplurilor tinere şi pe bună dreptate. Este un metal greu, dar foarte rezistent în timp, nu se zgârie şi nu se curăţă. Dar tocmai pentru că este rezistentă, platina se lucrează mai greu şi în plus este un metal mai rar ca aurul, ceea ce explică preţul mare al verighetelor de platină.

Varianta mai ieftină este paladiul, un metal tot alb, tot rezistent, dar mai uşor şi potrivit pentru toate buzunarele. Are cam aceeaşi culoare ca şi platina, dar este un pic mai lucios şi se lucrează mai uşor, ceea ce explică preţul mai mic.

Titan şi tungsten pentru cuplurile moderne

Titanul, cel mai nou sosit pe piaţa verighetelor, este mai rezistent decât aurul, platina sau paladiul, dar mai uşor, motiv pentru care s-a folosit mai întâi pentru a face carcase de ceasuri. Culoarea este gri argintie, iar preţul este mai mic decât în cazul aurului sau platinei. 

Să fie aur alb sau galben? Să fie platină sau paladiu? Verigheta se presupune că o alegi pentru toată viaţa, aşa că trebuie să fie dintr-un material cât mai rezistent.
Dacă vrei ca verigheta ta să reziste, într-adevăr, o viaţă întreagă, cea mai bună alegere ar fi tungstenul. Un metal mai puţin cunoscut, considerat mai puţin pretios, însă foarte rezistent. Este cel mai tare din metalele folosite în industria bijuteriilor şi e considerat aproape indestructibil, ca să nu mai spunem că n-ai să vezi vreodată o zgârietură pe o verighetă de tungsten.

Partea proastă la titan şi tungsten este că verigheta odată făcută, nu prea se mai poate modifica, aşa că trebuie să ai grijă să nu te îngraşi.

Stilul de viaţă dictează alegerea verighetei


Dacă sunteţi un cuplu activ puteţi alege verighetele din tungsten sau titan, care vor rezista indiferent la ce „chinuri” le supuneţi. La fel şi dacă aveţi meserii care presupun muncă manuală.

În schimb, daca nu vă plac aventurile şi lucraţi la birou, o verighetă de aur o să reziste îndeajuns de bine.

Gândeşte-te şi la vestimentaţia pe care o adopţi. Dacă te îmbraci mai mult în negru, alb, gri, bleumarin, verde sau mov, alege o verighetă de aur alb sau platină, căci argintiul se potriveşte mai bine cu aceste culori. Femeile care se îmbracă mai mult în maro, galben, bej, bleu, roşu ar putea să aleagă mai degrabă aurul galben.

De asemenea, metalele albe se potrivesc celor care adoptă un stil vestimentar mai lejer, casual sau sportiv. Dacă te îmbraci elegant, probabil că ţi s-ar potrivi mai bine aurul galben.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu